Cum funcționează săptămâna de lucru de patru zile, pentru cei care fac asta deja: ce arată ultimele studii

de: Ozana Mazilu
27 09. 2022

Săptămâna de lucru de patru zile este una controversată, cel puțin la noi în țară. Și, cel mai probabil, în România nu vom avea parte de așa ceva prea curând.

Totuși, ea funcționează, conform datelor din programele pilot derulate de organizația nonprofit 4 Day Week Global. Astfel, un sondaj arată că 78% dintre conducătorii celor peste 70 de companii din Marea Britanie care au trecut la programe de patru zile spun că tranziția lor a fost bună sau „fără întreruperi”, conform Bloomberg.

Așadar, majoritatea (88%) spun că programul de patru zile funcționează bine, în timp ce doar 2% au considerat-o provocatoare.

Săptămâna de lucru de patru zile, mai eficientă

Ca referință, 4 Day Week Global este o comunitate non-profit înființată de Andrew Barnes și Charlotte Lockhart pentru a oferi o platformă pentru persoanele care au aceleași idei și care sunt interesate să susțină ideea săptămânii de patru zile, ca parte a viitorului muncii. Această idee a luat naștere din valurile de atenție care au fost percepute din întreaga lume cu privire la acest subiect.

Tot din acest studiu reiese că 63% dintre companii au considerat că este mai ușor să atragă și să rețină oameni talentați și muncitori cu o săptămână de patru zile de muncă. De asemenea, 78% dintre angajații care lucrează într-o săptămâni doar patru zile sunt mai fericiți și mai puțin stresați.

La noi, în România, proiectul de lege a fost inițiat de un grup de senatori PNL și USR și este, de departe, unul dintre cele mai interesante, din ultima perioadă.

„Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă, durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. Această normă a timpului de muncă se stabileşte cu respectarea prevederilor Directivei 2003/88/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene, în funcţie de raportul contractual dintre angajat şi angajator. Ea poate fi şi de 10 ore pe zi, cu respectarea a 40 de ore pe săptămână. Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore/zi, timp de 5 zile, cu două zile de repaus. Această repartizare a timpului de muncă se stabileşte de comun acord între angajator şi angajat, şi poate fi de 10 ore/zi, timp de patru zile, cu trei zile de repaus, dar cu respectarea prevederilor Directivei 2003/8d/CE a Parlamentului European şi Consiliului Uniunii Europene”, se arăta în propunerea legislativă PNL şi USR.